Du visar för närvarande Gör egna doftkottar. 2 metoder.

Gör egna doftkottar. 2 metoder.

För ett tag sedan plockade jag massor av kottar. Jag tog just dem för att de var så små och söta (Detta går givetvis bra med den “vanliga” kottstorleken också).
Det tog ett tag att komma på vad jag skulle göra med dem ;). Och eftersom de fick ligga så pass länge inne i värmen så har de öppnat sina fjäll. I många fall, speciellt när det är kallt och blött ute så är kottarna stängda. Då kan man låta dem ligga inomhus tills de öppnar sig, eller så skyndar man på processen genom att värma dem i ugnen.
I ena metoden som jag kommer presentera här kommer de att stänga sig igen när de blir blöta. Men det är bra om de är öppna först så att de suger åt sig ordentligt av doftmedlet.

Metod 1

  • Doftolja
  • Sprayflaska med lite vatten
  • Plastpåse
  • Kottar

Lägg kottarna i plastpåsen. Häll i några droppar doftolja i sprayflaskan med vatten. Detta är individuellt hur mycket olja man vill ha i. Mer olja = mer doft.
Kanel och äpple brukar vara dofter som många förknippar med hösten. Jag hittade inte just de dofterna när jag kollade på doftoljor, så jag valde en doft med “Oud wood” som gav en riktigt fyllig doft. Spraya med vattenoljan på kottarna i påsen. Även här är det en smaksak hur mycket som ska sprayas. Skaka påsen försiktigt så att vätskan fördelas på alla kottar. Låt kottarna ligga i påsen några dygn för att suga åt sig ordentligt av doftvätskan.

 

Här har kottarna stängt sig av att ha blivit våta.

 

Metod 2

  • Doftljus. Alt. Vanliga värmeljus och doftolja
  • Aluminiumfolie
  • grytor
  • Kottar
  • kanelkrydda

Ta bort aluminiumhållarna som ljusen ligger i. Ta även bort vekarna. (Det är lättare att göra när ljusen har smält.) Lägg stearinet i en liten gryta. Ställ den lilla grytan i en större gryta med vatten i. Ställ allt på spisen och värm upp vattnet och låt stearinet smälta (och häll i doftolja om du använder vanligt stearin). Håll vattnet varmt på mellantemperatur medan du arbetar med kottarna.

 

Använd en tång eller pincett och doppa kottarna i stearinet. Lägg dem på aluminiumfolie och låt stearinet stelna. Doppa en gång till, krydda med lite kanel och låt stearinet stelna. Torka grytan som stearinet legat i med hushållspapper medan stearinet fortfarande är varmt och smält.

 

Bonus

Jag hade stearin kvar efter att alla kottar doppats. Jag hade en tom ljushållare som jag hällde stearinet i. I brist på ljusvekar hemma så tog jag fram ett tunt bomullsgarn och doppade det i stearinet och satte det sedan hållaren. Så fick det även bli ett nytt ljus.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar