You are currently viewing Bokvikning Halloweenfladdermus

Bokvikning Halloweenfladdermus

Jag ÄLSKAR Halloween! Varför? Jag är inte helt säker, men det är något med mystiken, mörkret och alla läskiga och skrämmande saker. Och ännu en anledning att få pyssla 🙂

Vad är bokvikning? Man viker alla sidor i en bok så att det till slut blir ett motiv. Det är tidskrävande men åh så avslappnande. Det monotona arbetet känns som terapi för sinnet.

Mönstret till denna fladdermus kan du ladda ner alldeles gratis. Du hittar det längst ner på denna sidan. Men först ska jag visa hur det går till när man viker en bok:

Lägg boken med sidonummer åt höger. Mönstret läses i cm,mm
Tex: 9,1   9,35 = 9,1cm   9,35cm
På varje blad av boken mäter man ut två mått. Och man mäter båda måtten från vänster av boksidan och från 0 på linjalen.

För att räkna ut ungefär var man ska börja vika i boken så tar du bokens sidor, tex: 550 sidor minus så många sidor som det färdiga motivet tar. Det står i beskrivningen hur många sidor motivet är på.  550-502= 48 sidor. Då har man alltså 48 sidor över i boken när motivet är färdigt. Och för att få motivet i mitten av boken så delar man resterande sidor i 2. Alltså: 48/2= 24. Du börjar alltså vika på sidan 24 i boken. Då har du 24 sidor innan motivet och 24 sidor efter motivet.

Smaken är olika, och ibland kan man tycka det är snyggare att helt sonika klippa bort de resterande sidorna. Då behöver man inte räkna ut var man ska börja.

Klicka här för att hämta mönstret

Trevlig vikning!

 

Lämna ett svar