Du visar för närvarande Bokvikning. Hur gör man?

Bokvikning. Hur gör man?

 • Inläggsförfattare:
 • Inläggskategori:Pyssel
 • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Vad är bokvikning? Man viker alla sidor i en bok så att det till slut blir ett motiv. Det är tidskrävande men avslappnande. Det monotona arbetet kan kännas som terapi för sinnet.

Lägg boken med sidonummer åt höger. Mönstret läses i cm,mm
Tex: 9,1   9,35 = 9,1cm   9,35cm
På varje blad av boken mäter man ut två mått. Och man mäter båda måtten från vänster av boksidan och från 0 på linjalen.

För att räkna ut ungefär var man ska börja vika i boken så tar du bokens sidor, tex: 550 sidor minus så många sidor som det färdiga motivet tar. Det står i beskrivningen hur många sidor motivet är på.  550-502= 48 sidor. Då har man alltså 48 sidor över i boken när motivet är färdigt. Och för att få motivet i mitten av boken så delar man resterande sidor i 2. Alltså: 48/2= 24. Du börjar alltså vika på sidan 24 i boken. Då har du 24 sidor innan motivet och 24 sidor efter motivet.

Smaken är olika, och ibland kan man tycka det är snyggare att helt sonika klippa bort de resterande sidorna. Då behöver man inte räkna ut var man ska börja.

 

 • Måla ut alla mått enligt mönstret.
 • Börja vika genom att lägga linjalen mot varje utmålat streck som ett vikstöd. Vik in bokbladen mot linjalen. Se bilder.

 • Pappret ska vikas in i en rät vinkel för snyggast resultat. Ibland är det svårt att göra det då pappret blir lite för långt. Klipp av pappret en bit. Vik in det som vanligt. Här går pappret en bit över mitten. Klipp eller skär av det. Se bilder.

 • När boken är färdigvikt är det dags att dekorera. Slå in boken med ett svart bokomslag, dekorplast eller tapet. Klä även insidan av bokpärmen.
  Ibland kan man behöva sätta boken i press för att få motivet riktigt snyggt.

  Gratis mönster:
  Halloweenfladdermus
  Snöglob med gran

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar